Основната цел на курса „Аналитичното моделиране“ е да запознае студентите от специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ с основните принципи и методи и техники за представяне на данните и формирането и анализирането на модели на процеси и състояния в медицинската практика. Да формира умения за използване на методите и средствата за моделиране и симулиране и тяхното прилагане при решаване на конкретни задачи в медицинската практика с цел вземане на добри мениджърски и здравно-политически решения.

Изключително увеличаване на информацията под формата на масиви от данни, определя нуждата от изчислителни методи за тяхната обработка и анализ. Курса разглежда едно модерно в последните години направление, а именно аналитичното моделиране. Разглежда основни етапи при обработката на данните: събиране на данни, съхранение, предварителна обработка и подготовка за моделиране. Особенно внимание е отделено на „Модел дърво на решенията” и „Модел на Марков”, които намират голямо приложение в медицината и оценката на здравните технологии.

Приложимостта на представената тематика във всяко направление на научното познание и нейния интердисциплинарен характер я прави подходяща за студентите и докторанти обучаващи се в сферата на общественото здраве, медицината и фармацията, а също така и за лекари и икономисти работещи в сферата на здравеопазването